Kako napraviti naljepnice u 4 koraka koristeći MS Publisher?

Ako neko vrijeme pratite moj blog, vjerojatno ste primijetili da volim označavati stvari. :) Ok, nisam baš frikuša koja označava sve i svašta, ali volim znati što je u kojem fasciklu ili posudici, pogotovo ako su slični. 

Nedavno sam organizirala začine i naravno, napravila sam naljepnice kojima sam ih označila. Iako sam u postu ukratko opisala postupak izrade, danas bih ga željela malo detaljnije pojasniti, prvenstveno za sve one koji žele napraviti lijepe naljepnice, a slabije se služe programimazaobraduteksta ili nemaju lejbelmejker.



Pa, krenimo...

Naljepnice možete napraviti u nekoliko programa, MS Wordu, MS Publisheru ili čak MS Excelu. Osobno preferiram MS Publisher, ali princip rada je isti u svim ovim programima. 

Najprije otvorite novi dokument - klikom na program i odabirom "prazne stranice". 


Nakon što ste otvorili novi dokument, vrijeme je da odlučite kakve naljepnice uopće želite - okrugle, pravokutne, s uzorkom, jednobojne, velike ili male. Recimo da želite pravokutne narančaste naljepnice širine 5 cm i dužine 7 cm s dekorativnim fontom crne boje i bijelom ispunom oko slova.

1. korak: Odabir i uređivanje oblika

U dokumentu koji ste otvorili pritisnite Shapes (Oblici) pa simbol pravokutnika. 


Povucite miš kako bi dobili izgled pravokutnika pa u desnom kutu promijenite veličinu oblika.


Boju oblika promijenit ćete tako da pritisnete Shape Fill (Ispuna oblika) i odaberete boju koju želite, u ovom slučaju narančastu.


Nakon što ste odabrali boju, možete promijeniti i obrub oblika klikom na Shape Outline (Obrub oblika) pa No Outline (Bez obruba).


2. korak: Odabir i uređivanje tekstnog okvira

Klikom na Draw Text Box (Nacrtaj tekstni okvir) stvorit ćete okvir za pisanje.


Povucite miš tako da centrirate okvir unutar oblika (program će sam centrirati okvir pojavom križa).


Odaberite bijelu boju ispune i crni obrub klikom na Shape Fill pa na Shape Outline (slično kao i u prethodnim koracima).


3. korak: Pisanje i uređivanje teksta

Sad vam još jedino preostaje napisati i urediti tekst. Natipkajte željenu riječ, npr. sol.


Centrirajte tekst klikom na Text Box Tools (Alati za tekstni okvir) pa kućicu s crtama u sredini.


Nakon toga promijenite vrstu i veličinu donta klikom na željeni font pa na veličinu.



4. korak: Grupiranje oblika i okvira

Naljepnica je skoro pa gotova. Jedino još spojite, tj. grupirajte oblik i okvir kako bi naljepnicu mogli bez problema micati po stranici. Kliknite na oblik, pritisnite i držite CTRL, kliknite na okvir i pritisnite Group (Grupiranje).


I naljepnica je gotova!


Dodatni savjet

Recimo da sada želite napraviti nešto drugačiju naljepnicu, npr. okruglu s prugicama. Najprije potražite odgovarajuće prugice upisivanjem ključnih riječi "free stripes pattern" u tražilicu i odaberite željeni uzorak. Spremite sliku i umetnite je u dokument klikom na Insert (Umetni).


Nakon što ste sliku umetnuli u dokument, pritisnite Crop (Izreži) pa Crop to Shape (Izreži u oblik) te odaberite oblik kruga. 


Opet pritisnite Crop (Izreži) pa namjestite krug prema želji.


Dodajte tekstni okvir, upišite tekst pa ga uredite prema želji. Nemojte zaboraviti grupirati i ovu naljepnicu.

Tekstni okvir možete dodati i tako da odaberete željeni oblik (klikom na Shapes) pa u gornjem lijevom kutu pritisnete kućicu sa slovom A i crticama. Na taj će se način oblik pretvoriti u okvir za pisanje.


I druga naljepnica je gotova!


Sada kada znate osnove izrade naljepnica, možete se poigrati različitim oblicima i uzorcima.


Nadam se da će vam ovaj post pomoći u izradi željenih naljepnica. Kad izradite naljepnice, jednostavno ih kopirajte jednu do druge, isprintajte na ljepljivom papiru, izrežite i zalijepite. I to je to!

Volite li i vi označavati stvari?

Oznake: , ,