Kako pravilno postaviti ciljeve?

Stigla nam je i nova 2015. godina! Nadam se da ste je dočekali u dobrom društvu, bilo u dvoje ili s prijateljima i obitelji. 

Većina vas će, kao i svake druge godine, donijeti nekoliko novogodišnjih odluka. Da, počeci nove godine odlična su prilika za donošenje novih odluka, no, često ih se držimo prvih nekoliko mjeseci, a onda nastavimo po starome.

Da tako ne bi bilo i ove godine, slijedi nekoliko savjeta o pravilnom postavljanju ciljeva. :)



1. korak
Svatko od nas ima ciljeve koje bi želio ispuniti do određenog razdoblja u svojem životu, npr. kupiti novu kuću, imati veliku obitelj, zdravije se hraniti, pročitati 1000 knjiga. To su dugoročni ciljevi zbog kojih biste, kad ih ispunite, bili najsretniji čovjek na svijetu. Listu svojih dugoročnih ciljeva možete držati u glavi, a možete je napisati i na papir.

2. korak
Početkom godine prisjetite se ove liste, razmislite o ciljevima koje ste već postigli, a onda o onima koje biste željeli ispuniti tijekom godine. Npr. kupnja nove kuće trenutno nije moguća, ali možete poraditi na zdravijoj prehrani ili se približiti željenoj brojci pročitanih knjiga. 

Sve ove kratkoročne ciljeve podijelite u kategorije, ovisno o vašim potrebama, interesima i navikama, npr. Zdravlje, Osobni razvoj, Financije, Zabava itd.


Postavite jedan do dva cilja u svakoj kategoriji, jer na taj način povećavate šanse da ih uistinu i ispunite. 

Ciljevi bi trebali biti precizni, mjerljivi i dostižni u vremenskom roku od jedne godine. Što to znači? Cilj "Zdravije se hraniti!" je prilično neprecizan i nemjerljiv, ali ako ga postavite kao "Čokoladu, čipse i kolače jesti jednom u dva tjedna, a želju za grickanjem zadovoljiti osmišljavanjem zdravijih grickalica, npr. domaćim čipsom od jabuka.", onda je to vrlo precizno i mjerljivo, a bome i dostižno. Isto tako, u jednoj godini baš i ne možete pročitati 1000 knjiga, ali možete 25.


3. korak
Uvrstite ciljeve u svoju dnevnu TO DO listu, tj. pokušajte svaki dan odvojiti potrebno vrijeme za njihovo ostvarivanje. Ovaj je korak jako važan jer bi postavljeni ciljevi inače ostali samo mrtvo slovo na papiru.

...

Uz ova tri koraka postavljanje ciljeva bit će jednostavnije i efikasnije. I još jedan mali savjet - svoju listu novogodišnjih ciljeva nemojte promatrati kao niz naredbi koje morate izvršiti, nego ih pokušajte ostvariti s guštom. :)

Kako ste dočekali Novu godinu? Postavljate li novogodišnje ciljeve ili vrtite očima na njihov spomen? :P

Apdejt: Ovdje pročitajte kako pravilno napisati TO DO listu!
Apdejt: Ako vas zanima koji su najčešći problemi zbog kojih ne možete ispuniti postavljene ciljeve te kako ih riješiti, pročitajte ovaj post!

Oznake: ,