petak, 19. rujna 2014.

Kako učiti?

petak, 19. rujna 2014.
Nakon poduuuuuuuže ljetne stanke, evo i mene s novim postovima. :)

Polovica je rujna - osnovnoškolci i srednjoškolci već su lagano zagrijali svoje školske klupe, a studenti odbrojavaju sitno do početka nove akademske godine pa ne bi bilo loše napisati koju o uspješnom učenju...

Savjeta o učenju ima pregršt, a ovdje bih izdvojila onih nekoliko koje sam i sama primijenjivala tijekom svojeg školovanja i koje bih dala kao prosvjetarka.

1. Napravite plan učenja.
Plan učenja je jako važan, bilo da ga imate u glavi, bilo napisanog na papiru ili računalu. Ja sam svoj raspored učenja u razdoblju prije ispitnih rokova uvijek voljela ispisati na papir i umetnuti u fascikl, a izgledao je nekako ovako:


Prije izrade plana učenja morate znati dvije stvari:
  • koji i koliko sadržaja morate naučiti - nabavite i prelistajte potrebnu literaturu te
  • koliko vam je vremena potrebno da naučite određeni dio literature (naravno da će ovo varirati s obzirom na težinu gradiva, ali nije isto ako 10 stranica naučite u 30 minuta ili 3 sata).
Prilikom planiranja u obzir morate uzeti i druge obaveze koje imate - predavanja, posjete liječniku... Ponekad nećete stići naučiti ono što ste planirali, ali taj dio gradiva možete podijeliti i naučiti u ostale dane.

2. Poboljšajte koncentraciju.
Koncentaciju možete poboljšati na nekoliko načina:
  • Nađite mjesto koje ćete koristiti za učenje i pobrinite se da vam ništa ne smeta. Ako, na primjer, učite za radnim stolom na kojem vam je i računalo, ugasite ga (ili barem isključite Fejs). Isto tako, pobrinite se da imate dovoljno svjetla i da vam je udobno.
  • Prije učenja se dobro najedite jer ćete inače misliti samo na hranu.
  • Učite u kontinuitetu od 35 do 55 minuta, a onda uzmite pauzu od 10 do 15 minuta i nastavite s učenjem. U pauzi malo prošetajte, popijte vode, provjerite Fejs itd.


3. Pravilno pristupite gradivu.
Svi smo mi različiti i svatko uči na svoj način, odnosno ima svoj stil učenja - netko voli ilustracije i grafove, netko slušati kad mu kolega prepričava gradivo, netko povezivati pojmove s plesnim pokretima, netko nešto četvrto... Važno je otkriti koji vam stil najbolje odgovara jer ćete tako učiti najbrže, ali i kvalitetno.

Iako svatko uči na drugačiji način, postoje neka osnovna pravila koja vam mogu pomoći pri učenju. Tekst najprije pročitajte letimično, čisto da dobijete dojam o čemu se radi, a onda se usredotočite i pronađite glavnu misao (podcrtajte, napišite ili nacrtajte - poanta je da izvučete ono bitno). Zapamtite to što ste podcrtali, napisali ili nacrtali (označite bojom, ukrasite, smjestite u prostor, recite naglas, prepričajte mami ili prijatelju, koristite mnemotehniku itd.). Nakon što ste zapamtili određen broj pojmova, ponovite naučeno (postavljajte si pitanja, simulirajte ispit i sl.).


4. Motivirajte se.
Motivaciju za učenje ponekad nije jednostavno pronaći. Vjerojatno se i vama dogodilo da vam se umjesto učenja baš gleda neka serija, čisti i posprema ili čak uči nešto drugo, a ispit je za dva dana. U takvim situacijama sjetite se da ste ovaj fakultet upisali jer vas to područje zanima, a neće odmoći ni pomisao na novu torbu/cipele/majicu ako uspješno položite ispit. :) Motivaciju za učenje možete pronaći i u šarenim bilježnicama, fasciklima, notesima i olovkama. Okružite se onime što vas veseli i motivacija će vam začas porasti. :)


Učenje je ponekad naporno, ali ovi vam savjeti mogu itekako pomoći. :)

Kako vi učite? Koji stil učenja preferirate? Imate li omiljeno mjesto za učenje? Napišite svoja iskustva u komentarima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Organizirajte se! © 2014